Om

Du kom till mig och du fick mig att växa…

majafransMin son Frans föddes dövblind (ett öga, helt döv) och med CP-skada. Senaste diagnosen i raden är autistiskt spektra. Diagnoserna i sig är helt ointressanta och fungerar endast som en utgångspunkt för att förstå honom och hans behov i syfte att stötta hans utveckling på bästa sätt. Frans är den finaste jag vet, och jag lär mig massor varje dag i hans närhet.

När allt var nytt för mig som funkisförälder, var samtalen med andra föräldrar till barn med funktionsvariation i samband med läger, träningstillfällen och utbildningar helt ovärderliga. Att få höra andras berättelser; problem såväl som lösningar, bidrog till att jag kände mig mindre ensam. Vetskapen att det fanns fler som hade det som oss och att det gick bra – i stunder av själslig skörhet betyder det allt.

Nu är han snart 10 år stor, Frans, och läget är ett annat. Kaoset har ersatts av metodiskt arbete, struktur och glädje.

Detta är mitt sätt att ge tillbaka. Även om jag i första hand riktar mig till andra föräldrar som har barn med funktionsnedsättning, tror jag att de flesta kan känna igen sig i mina texter. Livet är i fokus, människan är i centrum här. Jag behandlar generella teman kring bemötande, värderingar, mänskliga rättigheter, olika känslor som kommer då man känner sig orättvist behandlad, hur man kan hitta glädjen på oväntade ställen med mera. Jag fokuserar glädjen i tillvaron och de där tankevurporna som tar mig tillbaka till kreativa lägen. Livet blir tydligt med Frans, och skarpt. Det händer mycket kring oss när jag och min man banar väg och kämpar för Frans rättigheter och möjligheter.

Jag själv heter jag Maja. Jag är radiojournalist, projektledare och kommunikatör. Passionen för berättandet, sagor och det skrivna ordet har funnit med sedan barnsben. Intresset startade under sommarmorgnarna på lantstället, då min mamma varje dag läste högt ur en bok med nordiska folksagor. Det var magi! Högläsningen inspirerade mig till att börja sätta ihop mina egna historier; skriva små böcker och sagor som senare utvecklades till noveller och poesi. Långt senare, under en föreläsning av Jonas Gardell under gymnasietiden, insåg jag kraften i allas våra livsberättelser – och jag insåg att dessa till och med kunde förändra liv…

Min första "enöging" - inhandlad i San Francisco.

Min första “enöging” – inhandlad i San Francisco.

2 Comments Om

 1. carina

  Alla bär sina livshistorier om vi tar oss tid att lyssna till varandra. Det är största gåvan att i tillit få del av varandras liv. Jag har också en flerfunktionshindrad son och jag skulle så gärna vilja höra hans historia från hans synvinkel. Han är en underbar människa utan talat språk.

  Reply
  1. admin

   Hej Carina! Ja visst vore det spännande att få veta vad som egentligen rör sig i våra barns huvuden… Kommunikation och att förstå varandra är något av det svåraste som finns, med eller utan ord. Man kan bara gå på sin egen känsla av förståelse för det ordlösa och tolka alla andra signaler, right? Tack för att du skrev här och lycka till med sonen!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>