Veckans blogg ur Alingsås tidning lördagen den 30 november:

Jag har upptäckt det livsnödvändiga i att regelbundet kommunicera inåt. Det gör mig mer närvarande, lugn och glad alla dagar i veckan. Jag vill möta livet med öppna ögon i vilken form det än må komma.

På lördagar, när arbetsveckan mestadels är över, är det dags för yoga, som är ett av mina verktyg för självkommunikation. Det är Frans som har lärt mig att ta tid till det, eftersom det med honom inte finns något annat sätt att kommunicera än med total närvaro. Livet ger inte möjlighet till paus just nu. Den måste jag hitta och ta mig själv. Då är yogan perfekt.

Paradoxen är att det är när livet är som mest hektiskt – då träningsperioder, teckenkurser, jobb, VAB och utredningar går in i och om vartannat, när jag förlorar kontrollen och inte hinner tänka – som jag blir som mest kreativ. Idéer och känslor sprutar när tillvaron går för snabbt. När jag har landat kan jag skapa utifrån upplevelsen och händelsen. Men först när jag funnit ro igen kan jag återta perspektiven.

Att skriva är ett annat sätt att tydliggöra livet, att försöka förstå och förklara tillvarons vändningar. Jag skriver också för att dela dessa tankar med andra i form av krönikor på min webb, thinktext.se. Just bygger jag också en fiktiv historia som tar avstamp i mitt eget liv.

Romanen jag skriver på är en metafor för livet och dess utmaningar, sett ur Frans perspektiv. Arbetsnamnet är “En del av Frans”. Den handlar på ett plan om att se på kris eller det okända som något naturligt, som en naturlig del av livet. Gör man det så öppnar sig nya världar. Livet blir magiskt. Om vi undviker att fly från det vi inte känner till eller är rädda för så blir det en fantastisk utgångspunkt för självutveckling och spänning. Jag är övertygad om att både skrivandet, och omvänt, att få läsa om andra människors erfarenhet, har en läkande potential.

Egen-dialogen, precis som skrivandet, får ta den tid det tar. Där finns inga deadlines att hålla, den kommunikationen blir aldrig färdig. Kommunikationen med mig själv pågår livet ut.

Share This