Veckans blogg i Alingsås Tidning söndagen den 1 december:

Det började med en fisk. Att utveckla Frans kommunikation handlar precis som allt annat om motivation. Kommunikation som uppstår ur lust och glädje skapar bästa möjliga utvecklingspotential. I Frans fall betydde det att bygga på blötdjur. Hans första ord var mamma, andra pappa, tredje fisk och fjärde lax. Han är visst född i fiskens tecken också, om man nu tror på stjärnorna.

Tidigt upptäckte jag hans dragning till fiskar och baserade därför mycket av den första kommunikationen kring detta. Vi hälsade på delfiner, vi badade ofta och kikade i allehanda böcker som handlade om vad man hittar för liv i havens djup. Universeum och Naturhistoriska museet blev som våra andra hem under en period, så ofta var vi där. Jag vet inte hur många plastfiskar han har tuggat upp, den gode Frans. Vi åt mycket fisk också, men det är en annan historia.

Söndag är pausdagen. Den dagen då vi hittar på något kul. Fortfarande åker vi ofta till Naturhistoriska museet i Göteborg, det är en given plats för alla som fascineras av stora hajar och valar. Förra söndagen gick Frans flera varv runt valen med kryckorna med vår hjälp.

Jag tänker att det är så fint att vi genom kommunikationen provar vi oss fram. Vi upptäcker genom att sätta ord på det som just vi älskar. Denna lust och glädje är en av drivkrafterna som tar oss vidare. Den goda och lustdrivna kommunikationen skapar entusiasm och gör oss liksom framåtvända. Jag tänker att man alltid borde utgå från glädjen, från det man tycker mest om. Börja där. Sen går resten av utvecklingen av bara farten.

Idag är det första advent. Nedräkningen mot jul har börjat. Tid för eftertanke och tända ljus. Tack för att jag har fått dela mina tankar och ord med er som läser alingsastidning.se. Ha en fortsatt skön söndag!

Bästa hälsningar Maja

Share This